Broderi & Hantverk

Grannlåtsbroderi är ett broderi där jag experimenterar med stygn och material. Jag har valt att utföra mina broderier på valkade ylletyger eftersom detta material har en jämn struktur och är skönt att brodera på.


Intresset för broderier på ylletyg väcktes under en kurs i intarsiabroderi på Historiska Museet i Stockholm våren 2003. Jag broderar fortfarande intarsiabroderi, men även helt fritt utan förlaga där motivet får växa frampå underlaget.


Jag är fascinerad av alla de olika strukturer och uttryck som broderistygnen ger. Provar gärna nya stygn och stygnkombinationer för att få fram olika karaktärer på mina broderier. Det kan också vara att prova om broderiet kan få ett tredimensionellt uttryck .

Broderierna är unika då min målsättning är att inte göra om något broderi. Dock kan vissa former återkomma i exempelvis mina smycken.


Min inspiration hämtar jag ofta i naturen. Det kan vara former, färger eller strukturer som inspirerar.

Broderierna utför jag med garner av ull, silke, lin och metalltråd. Andra material som bidrar till grannlåten är pärlor, paljetter och skinn. Då broderierna blir till produkter som t.ex. väskor så kompletteras dessa exempelvis med linnetyg och skinn.

För att få mer nyans och karaktär i broderierna så färgar jag själv tyg och garn till detta. Materialet blir mer ”levande” med denna metod.

   

Om ni önskar ett broderi i en viss färgskala eller ett visst motiv så kontakta mig gärna.


Mer information finns på följande länk www.slojdkartan.seCopyrigth: www.ingars.se Ingar Björnfot 2014